Muskel- og skjelettplager er dominerende årsak til sykefravær
Muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken til redusert helse, nedsatt livskvalitet og sykefravær. Årsakene til slike plager er sammensatte og tett knyttet til livsstilsfaktorer som inaktivitet, søvn og langvarig stress. Forhold i arbeidsmiljøet kan være direkte årsak eller bidra til å forverre plagene.
Dagens behandlingstilbud fokuserer primært på akutt- og symptomlindring av smertene og plagene, uten å adressere de underliggende årsakene til at de oppstår. Effektiv behandling og forebygging krever at deltakeren ses og kartlegges i et helhetlig perspektiv. For å forstå hvor utfordringene ligger hos den enkelte, må helseplagene ses i sammenheng med både livsstil, privatliv og arbeidsforhold.
Hvorfor MOTIO?
I MOTIO jobber vi med årsakene til hvorfor muskel- og skjelettplager oppstår. Vår metode hjelper deltakeren med å oppnå bedre fysisk og mental helse og økt livskvalitet gjennom varig livsstilsendring.
Endring av livsstilsvaner
Varig livsstilsendring handler om å etablere og opprettholde vaner som fører til forbedret fysisk og mental helse.
Prosessen med å endre atferd er utfordrende og krever tid og støtte. Våre veiledere bruker vitenskapelige dokumenterte teknikker for atferdsendring for å hjelpe deltakeren med å forstå sine tankemønstre, håndtere triggere og barrierer, og motivere til endring av vaner og atferd.
Nærhet til veileder
For de aller fleste er oppfølging, veiledning og støtte avgjørende for å endre livsstil. Gjennom regelmessige videosamtaler og kommunikasjon via MOTIO-appen bygges det en nær relasjon til veilederen. Denne relasjonen styrker deltakerens motivasjon, forpliktelse og engasjement.
Alle våre veiledere er autorisert helsepersonell med spesialkompetanse innen muskel- og skjelettsystemet. De har grundig opplæring i vår metode og samtaleteknikken motiverende intervju (MI).
Helhetlig tilnærming
Årsakene til muskel- og skjelettplager er komplekse og knyttet til faktorer som stillesittende livsstil, dårlig søvn, langvarig stress og arbeidsrelaterte forhold.
Effektiv behandling og forebygging krever at deltakeren ses og kartlegges i et helhetlig perspektiv. For å forstå hvor utfordringene ligger hos den enkelte, setter vi helseplagene i sammenheng med både livsstil, privatliv og arbeidsforhold.
Fysisk aktivitet som medisin
Regelmessig bevegelse og aktivitet bidrar til å forbedre både fysisk og mental helse, og øker livskvaliteten gjennom en rekke positive helseeffekter.
Fysisk aktivitet omfatter all bevegelse som øker energiforbruket utover hvilenivå. Dette inkluderer ikke bare styrke- og kondisjonstrening, men også hverdagsaktivitet som å gå, hagearbeid, sykle til jobb og andre former for bevegelse i dagliglivet.
Vi fokuserer på fysisk aktivitet som er tilpasset den enkeltes form og helseplager, og som fremmer helse og skaper mestringsfølelse.